Gå med i Civilekonomerna

Civilekonomerna har ca 44 000 akademiskt utbildade ekonomer som medlemmar. För många ekonomer är detta förbund ett självklart val när man ska välja fackförbund. Detta eftersom Civilekonomerna är Sveriges största intressenätverk för ekonomer. Förbundet är ett av de 22 förbund som ingår i Saco.

För att få bli medlem krävs minst kandidatexamen i ekonomi vilket är en utbildning på 180 högskolepoäng (120 gamla poäng). Även de som studerar ekonomi kan vara medlem under studietiden.

Vad får du som medlem?

Civilekonomerna förhandlar gällande kollektivavtal med arbetsgivarna och påverkar därmed till stor del arbetsvillkor och lönenivåer. Andra förmåner som medlemmar får ta del av är:

  • Arbetsrättsligt stöd

Medlemmarna kan vända sig till Civilekonomerna om de har frågor gällande kollektivavtal, arbetsrätt, lönevillkor m.m. Detta både genom personlig rådgivning och genom att söka fakta på deras webbplats. Fackförbundet kan även hjälpa till med medling i det fall som en tvist uppstår med arbetsgivaren.

  • Inkomstförsäkring och andra försäkringar

Efter att man varit medlem i 12 månader aktiveras förbundets inkomstförsäkring. Denna försäkring gör att man (tillsammans med ersättning från A-kassan) får 80 % av sin lön vid arbetslöshet. Högsta ersättningsbar inkomst är 80 000kr/mån och man kan få ersättning i 120 dagar. Om man tecknar en tilläggsförsäkring kan antal dagar förlängas till 300 dagar. För att kunna få ersättning krävs medlemskap i Akademikernas a-kassa.

Det går även att teckna åtta olika gruppförsäkringar, däribland Sjukförsäkring, Barnförsäkring och Sjukvårdsförsäkring. Försäkringarna erbjuds genom ett samarbete med IF och de är billigare att teckna via fackförbundet än privat.

  • Civilekonomen

Fackförbundets tidning heter Civilekonomen och kommer ut 9 gånger per år. Tidningen tar upp relevanta ämnen för ekonomer och klassas främst som ett ”karriärsmagasin”.

  • Karriärssteg

Boka Karriärsrådgivning, få hjälp med ditt CV eller personligt brev eller läs tips på hur du lättare får drömjobbet. Civilekonomerna bjuder både på verktyg och tjänster som gör att man tydligare kan ta steg framåt i karriären. En uppskattad tjänst är Mentorprogrammet som ger möjlighet till en mentor i karriären.

  • Kurser och utbildningar

På Civilekonomernas hemsida kan man anmäla sig till föreläsningar och även se filmade webinarier. Ett sätt att få kunskap och inspiration inom yrket.

Bli medlem i Civilekonomerna

Civilekonomerna är ett av få fackförbund som inte erbjuder ansökningar till förbundet online. En medlemsansökan kan laddas hem från deras hemsida men måste sedan fyllas i och skickas in via post.

I ansökan anger man bland annat personuppgifter, var man studerat/studerar och var man är anställd. Det går även att vara medlem i fackförbundet om man är egenföretagare eller chef.

För att kunna bli medlem krävs det att man har 180 högskolepoäng varav 90 ska vara inom ett ekonomiskt ämne ex. företagsekonomi, logistik, förvaltningsekonomi eller nationalekonomi.

Pris

Under studietiden (på högskola eller universitet) är medlemskapet helt gratis. Bland annat kan man då ta del av kostnadsfri litteratur och andra förmåner.

Nyexaminerade får 60 % rabatt och betalar därmed 99kr/månaden. Många går även med i A-kassan som kostar 100kr/mån.  Som nyexaminerad räknas man det år man tar examen och följande år.

Det ordinarie priset är 291kr/mån. Som arbetslös betalar man 199kr/mån och samma pris gäller för utlandsanställda. Har man låg inkomst (under 20 020kr) gäller reducerad avgift på 99kr/mån.

Pensionärer betalar enbart 20kr/mån

Det är upp till medlemmen att kontakta fackförbundet om man ändrar inkomst eller av annan anledning bör få förändrad månadsavgift.