gå med i Unionen

Gå med i Unionen

Med över 640 000 medlemmar är Unionen Sveriges största fackförbund. De riktar sig mot ”tjänstemän på arbetsplatser inom den privata sektorn”. Vem som helst kan gå med i Unionen. I fackförbundet finns både de som söker jobb, anställda, chefer och de som driver eget företag. De med eget företag är då medlem i Unionen Egenföretagare.

Några av de vanliga yrken som medlemmar hos Unionen har är tekniker, projektledare, egenföretagare, säljare, chefer och administratörer.

Vad får du som medlem?

gå med i UnionenI likhet med andra fackförbund så är det framförallt trygghet som Unionen ger sina medlemmar. Gå med i Unionen och få både praktisk, juridisk och ekonomisk hjälp. Utöver att förhandla om kollektivavtal ges exempelvis följande fördelar:

  • Arbetsvillkor

Via hemsidan hittas svar på de vanligaste frågorna inom arbetsrätt och arbetsvillkor. Man kan även ringa eller maila Unionen för att få svar på frågor gällande detta.

  • Förhandlingar

Unionen hjälper sina medlemmar att förbereda sig på rätt sätt inför löneförhandlingar. De kan även kopplas in som en medlande part om en arbetstagare inte kommer överens med sin arbetsgivare. Detta i förhandlingar gällande allt från lön och uppsägning till arbetsförhållanden på arbetsplatsen.

  • Inkomstförsäkring och andra försäkringar

Alla medlemmar får automatiskt en inkomstförsäkring som gör att medlemmen får 80% av sin lön vid arbetslöshet. Detta då tillsammans med den ersättning som går att få från A-kassan. Som mest kan försäkringen ge ersättning för en bruttolön på 60 000 kr per månad och ersättning kan ges i upp till 150 dagar.

Vill man skapa en ännu större ekonomisk trygghet kan inkomstförsäkringen byggas ut med en tilläggsförsäkring. Då gäller den för en bruttoinkomst på upp till 150 000 kr och upp till 200 dagar.

De tre första månaderna ingår tre försäkringar från Förenade Liv. Det är då Olycksfall-, Sjuk- och diagnos- samt Livförsäkring. Efter dessa tre månader kan man välja om försäkringarna ska fortsätta eller inte. Genom samarbete med Unionen kan dessa erbjudas till ett lägre pris än om man tecknat dem utanför medlemskapet.

Utöver dessa finns möjlighet att få rabatter på hemförsäkring, villaförsäkring och bilförsäkring genom samarbete mellan Unionen och försäkringsbolag.

Hjälp att byta yrke

Första steget för den som vill byta yrke är att kartlägga sin kompetens och vad man har intresse inom för områden. Gå med i Unionen så hjälper Unionen till med genom olika guider online. När det sedan blir dags att skriva ett CV kan man få hjälp via deras CV-granskare.

De som behöver studera vidare kan få ekonomisk hjälp via deras ”Studiestöd”. Genom detta går det att få upp till 13 000 kr i ekonomiskt stöd för litteratur- och materialkostnader vid karriärsutveckling och studier.

  • Kurser och utbildning

Över hela landet anordnats regelbundet kortare och längre utbildningstillfällen. Detta med fokus på arbetsrättsliga frågor, avtalsvillkor m.m.

  • Tidningen Kollega

Åtta gånger varje år kommer tidningen Kollega ut till samtliga medlemmar. Här finns intervjuer, debatter, artiklar och annat som kan vara intressant för medlemmarna. Tidningen kan även läsas på kollega.se

Bli medlem i Unionen

Den som vill bli medlem i Unionen skickar lättast in ansökan via deras webbplats. Man väljer där om man är yrkesverksam, egenföretagare eller student och anger sedan personuppgifter och kontaktuppgifter. Utöver det anges bland annat inkomst före skatt samt när man vill att medlemskapet ska börja gälla.

Inkomsten anges i ett intervall ex. ”15 001 kr-19 000 kr” och ”19 001 kr -20 900 kr”. Gå med i Unionen och kom ihåg att meddela Unionen om lönen ökar/minskar i framtiden så att du hamnar i rätt intervall. Detta eftersom lönen kan påverka hur stor avgift som ska betalas.

Man kan även bli medlem som pensionär. Detta kostar då 100kr per år och ger tillgång till en rad rabatter och erbjudanden. Dessutom stöder man förbundets arbete på arbetsmarknaden.

Pris

Årsavgiften grundar sig på årsinkomst föregående år. De som blir medlemmar får däremot en avgift under första året grundat på nuvarande inkomst.

Exempel: En person som tjänar 25 001kr-35 000kr betalar i månadsavgift 225kr. Utöver det tillkommer eventuell avgift till A-kassan. Finns det även en klubb på den arbetsplats man är arbetar på kan denna klubb ta ut en avgift på mellan 5-25kr per månad.

De som är medlem i Unionen Egenföretagare betalar 125kr i förbundsavgift samt 250kr i serviceavgift. (Priser ex. moms).

Studenter på högskolor och universitet betalar 100kr för studietiden.