IF Metall

Gå med i IF Metall

IF Metall har ca 300 000 medlemmar vilka hittas bland annat inom plast-, gruv-, stål- och textilindustrin. Utöver det finns även medlemmar inom verkstadsbranschen och kemiindustrin.

Fackförbundet är organiserat i 37 lokala avdelningar för att ge ett tydligt lokalt stöd till medlemmarna.

Vad får du som medlem?

IF MetallIF Metall lyfter fram att den största enskilda medlemsförmånen är det kollektivavtal som förbundet förhandlar fram med arbetsgivarna. Genom det får man bättre och tydligare villkor samt högre lön. Men utöver det ingår även bland annat följande förmåner.

  • Råd och Stöd

Oavsett om man vill ha hjälp inför lönesamtalet eller har frågor kring gällande kollektivavtal så finns IF Metall tillgänglig för frågor. Förbundet nås via mail eller telefon.

  • Förhandlingshjälp och Rättshjälp

IF Metall hjälper sina medlemmar i förhandlingar med arbetsgivaren i det fall man inte kommer överens i en fråga. De få gånger som tvisten lyfts upp till domstol stödjer IF Metall medlemmen med rättshjälp och juridiskt ombud.

  • Inkomstförsäkring och andra försäkringar

Medlemmar som inte är fyllda 65 år har automatiskt Olycksfallsförsäkring, Livförsäkring och Barngrupplivförsäkring genom medlemskapet. De som fortsätter att jobba efter denna ålder har olycksfallsförsäkringen kvar till man blir 67år.  Barngrupplivförsäkringen gäller däremot oavsett ålder.

Till skillnad mot många andra fackförbund så ingår inte någon inkomstförsäkring. Detta behöver man därmed teckna separat.

  • Rabatter och Erbjudanden

Rabatter och erbjudanden finns både nationellt och regionalt. Medlemskapet kan bland annat ge rabatt på resor, friskvård, hemelektronik och försäkringar.

  • Dagens Arbete

Tidningen som IF Metall ger ut heter Dagens Arbete och kommer ut 10 gånger per år. En del större avdelningar har även egna tidningar med fokus på den lokala verksamheten.

Bli medlem i IF Metall

Vill du bli medlem i IF Metall kan en ansökan ske online eller via en lokal avdelning. Det som krävs för att bli medlem är att man verksam inom industribranschen i ett företag som IF Metall förhandlar åt.

Som studerande krävs det att inriktningen på utbildningen är mot en bransch som IF Metall är verksam inom.

Via ett webbformulär anges önskat inträdesdatum, personuppgifter, arbetsplatsuppgifter samt lönenivå. Redan här kan man även anmäla sig till medlemsutbildning vilket är en grundläggande kurs på 24 timmar.

Ansökan signeras med BankID och en bekräftelse på ansökan kommer att skickas ut via mail. Svar kommer inom några dagar där även fullmakt följer med som ska skrivas under och lämnas till gällande arbetsgivare.

Om inte ansökan blir beviljad kan det bero på att arbetsplatsen inte är ansluten till detta fackförbund. I sådant fall hänvisar IF Metall personen till passande fackförbund.

Det är även möjligt att vara med i A-kassan trots att man inte är med i facket. I detta fall bör man kontakta sin lokala avdelning.

Pris

I genomsnitt kostar ett medlemskap i IF Metall 1,5% av medlemmens bruttolön. Som lägst betalar man 208kr och som högst 572kr. Om det finns klubb på arbetsplatsen kan en extrakostnad tillkomma på ca 25kr.

Som långtidssjuk eller arbetslös betalar man 204kr per månad. Även pensionärer kan vara medlemmar och därigenom ta del av rabatter och förmåner samt stödja fackets arbete. Kostnaden är då 252kr per år.

De som är under 20 år och studerar på ett gymnasium betalar ingen medlemsavgift alls.